هر ان چه که باید درباره تحلیل سهام با p/e بدانید

price earning

هر ان چه که باید درباره تحلیل سهام با p/e بدانید

فهرست مطالب:

نسبت P/E
مفهوم نسبت P/E
آیا P/E مخصوص بازار سهام است؟

ارزندگی سهام و P/E

انواع P/E

آیا همه ی شرکت ها را می توان با P/E تحلیل کرد؟

نسبت پی ای
نسبت پی ای

نسبت P/E

اگر سابقه ی فعالیت در بازار سهام را داشته باشید بارها با مفهوم P/E و تاثیر آن در تحلیل بنیادی سهام آشنا شده اید. یکی از مهم ترین نسبت های بازار سهام نسبت P/E هست که در این مقاله قصد داریم با آن بیشتر آشنا شویم.

price earning
price earning


مفهوم نسبت P/E

در صورت کسر این نسبت مفهوم PRICE یا قیمت است. price earning  می توان در صورت کسر ارزش بازار سهام و یا قیمت هر برگ سهم شرکت را قرار داد. در مخرج کسر مفهوم EPS است. منظور از EPS یا سود هر سهم، میزان سودی است که شرکت به ازای هر برگ سهم توانسته است بسازد. توجه فرمایید که اگر در صورت کسر ارزش بازار سهام شرکت را قرار دهیم در مخرج کسر باید سود خالصی را که شرکت در طی سال مالی ساخته است را قرار دهیم و در صورتی که در صورت کسر قیمت هر سهم را قرار دهیم، در مخرج کسر باید سودی را که شرکت به ازای هر سهم ساخته است را قرار دهیم.

در این مطلب از سام تریدر مراحل و اشنایی با افزایش سرمایه از محل آورده نقدی را برایتان اماده کردیم در ادامه بخوانید …



آیا P/E مخصوص بازار سهام است؟

مفهوم P/E یک مفهوم جامعی است. به این معنی که ما نسبت قیمت یک دارایی را به سودی که از آن دارایی نصیب ما می شود، تقسیم می کنیم و اصطلاحا می خواهیم متوجه شویم که ما به ازای هر واحد سرمایه گذاری در دارایی مورد نظر، چه میزان سود نصیب ما می شود و اصطلاحا میزان مولد بودن دارایی چقدر است. این نسبت مختص بازار سهام نیست. بطور مثال شما در ازای سپرده گذاری در بانک به مبلغ یک میلیون تومان، مبلغ ۲۰۰ هزار تومان سالیانه سود دریافت می کنید. پس P/E این سرمایه گذاری در دارایی مربوطه ۵ واحد است. به این مفهوم که شما یک پنجم میزان سرمایه گذاری خود در دارایی مربوطه را به عنوان سود سالانه دریافت می کنید.

 در  این  مقاله همه چیز درباره فرق بورس فرابورس انواع بازار های بورس برای  شما عزیزان اماده شده است برای مطاله کلیک کنید


ارزندگی سهام و P/E

در بازار سهام شرکت هایی که دارای P/E پایینی هستند مورد توجه سرمایه گذاران قرار می گیرند و تحلیلگران بنیادی در بازار تاکید به خرید سهام با P/E پایین دارند ولی آیا این حرف تا چه میزان صحت دارد؟
سهمی که دارای نسبت P/E پایین تری است میزان مولد بودن آن نسبت به سهام دارای P/E بالاتر ، بیشتر است. به عنوان مثال سهمی که دارای نسبت ۵ هست معنی آن این است که سهام مورد نظر یک پنجم مبلغ سرمایه گذاری را می تواند سود بسازد. فرض کنید با شرکت دیگری سروکار داشته باشیم که نسبت آن ۱۰ است. این شرکت مبلغ یک دهم سرمایه گذاری را می تواند سود بسازد. پس میزان مولد بودن شرکت اول بیشتر از شرکت دوم است و توصیه به سرمایه گذاری در سهام شرکت اول می شود.

نکته ای که باید به آن توجه فرمایید این است که سهام برخی شرکت هایی که دارای ارزش بازار کم هستند به طور معمول دارای نسبت P/E بالاتری است. پس همواره نمی توان این نسبت را نسبت قابل قبولی برای تحلیل سهام دانست.


انواع P/E

می توان گفت ما دونوع نسبت P/E داریم. نوع اول گذشته نگر و نوع دوم آینده نگر است. تفاوت این دو نسبت در آن است که ما در حالت گذشته نگر قیمت هر برگ سهم را به سودی که شرکت در یک سال گذشته ساخته است تقسیم می کنیم و در حالت آینده نگر ما قیمت هر برگ سهم را به سودی که انتظار داریم شرکت در یک سال مالی آینده بسازد تقسیم می کنیم. با توجه به این که در بازار های مالی قیمت های آینده و اتفاقات آینده قیمت گذاری می شوند، نسبت آینده نگر نسبتی معقول و پر کاربرد به شمار می رود.


آیا همه ی شرکت ها را می توان با P/E تحلیل کرد؟

جواب این سوال این است که سهام برخی شرکت هایی را که زیان ده هستند را نمی توان با این نسبت تحلیل کرد. چون ما در این نسبت فرض می کنیم که رکت سود ده است. پس اگر شرکت زیان ده باشد اساسا این نسبت، معیاری منطقی برای تحلیل سهام شرکت مورد نمی تواند باشد و می توان از نسبت هایی مثل P/S سهام شرکت مورد نظر را تحلیل کرد.
در تحلیل شرکت ها با نسبت P/S ، نسبت ارزش بازار شرکت مربوطه را به فروش شرکت در طی یک دوره ی مالی تقسیم می کنیم.شرکت هایی که این نسبت در آن ها بالاتر است از ارزندگی کمتری برای سرمایه گذاری برخوردار هستند.

همچنین بخوانید :

آشنایی و آموزش رایگان تحلیل تکنیکال مقدماتی



جمع بندی
مفهوم P/E یکی از نسبت های مهم در تحلیل شرکت ها و سرمایه گذاری در دارایی های مولد به شمار می رود. این نسبت در تحلیل شرکت هایی که سود ده هستند کاربرد دارد و بهتر از در تحلیل شرکت های زیان ده از نسبت های دیگری استفاده شود و به منظور استفاده ی بهینه از این نسبت توصیه می شود نسبت P/E بلند مدت سهام شرکت مورد نظر را به دست آورده و P/E فعلی سهام شرکت را با آن نسبت قیاس کرد. نکته ی دیگری که باید به آن توجه کرد استفاده از نسبت آینده نگر به جای نسبت گذشته نگر است.

جستجو در گوگل

به اشتراک گذاشتن این نوشته در:

ارسال یک پاسخ

دسته بندی ها

آخرین دیدگاه ها

    تبلیغات