انواع نرخ بهره فرق بین انها نهاد تعیین کننده ان

انواع نرخ بهره فرق بین انها نهاد تعیین کننده ان

انواع نرخ بهره فرق بین انها نهاد تعیین کننده ان

در بیان عادی نرخ بهره نرخ پول و یا هزینه‌ی پول است. وقتی شخصی پولی را در اختیار شخص دیگری قرار می‌دهد، در ازای اجاره‌ی پول درصدی از اصل پول را به عنوان سود، طلب می‌کند. اصطلاحا به این نرخ، نرخ بهره گفته می‌شود. به سودی که توسط یک نهاد مالی روی سپرده‌های افراد داده می‌شود نیز اصطلاحا نرخ بهره گفته می‌شود. همانطور که ملاحظه می‌کنید نرخ‌های بهره مختلفی در اقتصاد وجود دارند که بر روی بازارها تاثیرات قابل توجهی می‌گذارند.

کاربرد نرخ بهره

نرخ بهره برای اکثر معاملات وام یا استقراض اعمال می‌شود. افراد برای خرید خانه، تامین مالی پروژه‌ها، راه اندازی یا تامین مالی مشاغل، یا پرداخت شهریه کالج، پول قرض می‌کنند. کسب و کارها با خرید دارایی‌های ثابت و بلندمدت مانند زمین، ساختمان و ماشین آلات، برای تامین مالی پروژه‌های سرمایه‌ای وام می‌گیرند و عملیات خود را گسترش می‌دهند. پول قرض گرفته شده یا به صورت یکجا در تاریخ از پیش تعیین شده یا به صورت اقساط دوره ‌ای بازپرداخت می‌شود.

برای وام‌ها، نرخ سود به اصل پول اعمال می‌شود که مبلغ وام است. نرخ بهره هزینه بدهی برای وام گیرنده و نرخ بازده برای وام دهنده است. پولی که باید بازپرداخت شود معمولاً بیشتر از مبلغ قرض شده است، زیرا وام دهندگان برای از دست دادن فرصت استفاده از پول در طول دوره وام، به غرامت نیاز دارند. وام دهنده می توانست در آن دوره به جای ارائه وام، وجوه را سرمایه‎گذاری کند، که باعث ایجاد درآمد از دارایی می‌شد. تفاوت بین کل مبلغ بازپرداخت و اصل وام، سود پول یا هزینه‌ی بهره پول است.

زمانی که وام گیرنده از نظر وام دهنده کم ریسک در نظر گرفته شود، معمولاً نرخ بهره کمتری از وام گیرنده دریافت می‌شود. اگر وام گیرنده با ریسک بالا در نظر گرفته شود، نرخ بهره‌ای که از وی دریافت می‌شود بالاتر خواهد بود که منجر به وام با هزینه بالاتر می‎شود.

همچنین بخوانید :

دلیل اهمیت درصد نرخ بهره برای معامله گران فارکس

نهاد تعیین کننده نرخ بهر

نرخ‌های بهره را در اقتصادها بانک‎های مرکزی تعیین می‎کنند. زمانی که بانک مرکزی نرخ بهره را در سطح بالایی تعیین می‎کند، هزینه بدهی افزایش می‎یابد. وقتی هزینه بدهی بالا باشد، مردم را از استقراض منصرف می‎کند و تقاضای مصرف‎کننده را کند می‎کند. همچنین نرخ بهره با تورم افزایش می یابد.

برای مبارزه با تورم ، بانک‌های مرکزی ممکن است ذخایر بیشتری را تعیین کنند، عرضه پول محدود شود و نرخ های بهره افزایش پیدا کند. در یک اقتصاد با نرخ بهره بالا، مردم به پس انداز پول خود متوسل می‌شوند زیرا از پس انداز خود سود بیشتری دریافت می کنند. بازار سهام در این مواقع آسیب می‎بیند زیرا سرمایه‎گذاران ترجیح می‎دهند از نرخ بالاتر پس انداز استفاده کنند تا اینکه در بازار سهام با بازده کمتر سرمایه گذاری کنند. کسب و کارها همچنین دسترسی محدودی به منابع مالی سرمایه از طریق بدهی دارند که منجر به انقباض اقتصادی می‌شود.

اقتصادها اغلب در دوره‌هایی با نرخ بهره پایین تحریک می‌شوند. زیرا وام گیرندگان به وام‌هایی با نرخ‌های ارزان دسترسی دارند. از آنجایی که نرخ بهره روی سپرده ها در این شرایط پایین است، مشاغل و افراد بیشتر احتمال دارد که روی دارایی های پر ریسک سرمایه‌گذاری کنند و دارایی پرریسک‌تری مانند سهام را انتخاب کرده و خریداری کنند. این امر موجب رشد چشم گیر بازار سهام و سایر بازار‌های ریسکی مانند ارزهای دیجیتال خواهد شد.

عوامل مؤثر بر نرخ بهره

نرخ بهره متفاوت است با توجه به:

  • دستورالعمل‌های دولت برای دستیابی به اهداف دولت به بانک مرکزی پول از کل مبلغ قرضه یا قرض گرفته شده
  • اصطلاح بلوغ سرمایه‌گذاری
  • احتمال پیش‌بینی احتمالی وام گیرنده
  • عرضه و تقاضا در بازار

نرخ بهره در اقتصاد کلان

  • انعطاف‌پذیری جایگزینی:

کشش جایگزینی (نام کامل نرخ نهایی جایگزینی تخصیص نسبی) بر نرخ بهره واقعی تأثیر می‌گذارد. بزرگتر از انعطاف‌پذیری جایگزینی، مبادله بیشتر و نرخ بهره واقعی پایین‌تر است.

  • خروجی و بیکاری:

نرخ بهره بالاتر باعث افزایش هزینه‌های قرض گرفتن می‌شود که می‌تواند سرمایه‌گذاری و تولید را کاهش دهد و بیکاری را افزایش دهد. گسترش شرکت‌ها، به ویژه کارآفرینان، تمایل دارند بدهکار خالص باشند. با این حال، دانشکده اقتصاد اتریش نرخ‌های بالاتری را به عنوان منجر به سرمایه‌گذاری بیشتر برای به دست آوردن علاقه به پرداخت بدهی‌های خود را می‌بیند. نرخ‌های بالاتر موجب صرفه جویی بیشتر و کاهش تورم می‌شود.

  • پول و تورم:

وام‌ها، اوراق قرضه و سهام برخی از ویژگی‌های پول را شامل می‌شود و در عرضه پول گسترده گنجانده شده‌است.

با تنظیم I * n، مؤسسه دولتی می‌تواند بر بازار تأثیر بگذارد تا مجموع وام‌ها، اوراق قرضه و سهام صادر شده را تغییر دهد. به‌طور کلی، نرخ بهره واقعی بالاتر، عرضه پول گسترده را کاهش می‌دهد.

از طریق نظریه کم هزینه، افزایش در عرضه پول منجر به تورم می‌شود.

سیاست‌های پولی

اهداف نرخ بهره یک ابزار حیاتی سیاست پولی هستند و در هنگام برخورد با متغیرهایی مانند سرمایه‌گذاری، تورم و بیکاری در نظر گرفته می‌شوند. بانک‌های مرکزی کشورها در صورت تمایل برای افزایش سرمایه‌گذاری و مصرف در اقتصاد کشور، نرخ بهره را کاهش می‌دهند. با این حال، نرخ بهره پایین به عنوان یک سیاست کلان اقتصادی می‌تواند خطرناک باشد و ممکن است منجر به ایجاد یک حباب اقتصادی شود که در آن حجم زیادی از سرمایه‌گذاری‌ها به بازار املاک و مستغلات و بازار سهام منتقل می‌شود. در اقتصادهای توسعه یافته، تنظیم نرخ بهره به‌طوری‌که برای حفظ تورم در محدوده هدف برای سلامت فعالیت‌های اقتصادی یا کاهش نرخ بهره هم‌زمان با رشد اقتصادی برای محافظت از حرکت اقتصادی ساخته شده‌است.

لینک های مفید :  اموزش تحلیل تکنیکال     –    اخبار تازه   –  تحلیل تکنیکال  –  تحلیل بورس ایران

منابع : ویکی پدیا

جستجو در گوگل

انواع نرخ بهره فرق بین انها نهاد تعیین کننده ان

به اشتراک گذاشتن این نوشته در:

ارسال یک پاسخ

دسته بندی ها

آخرین دیدگاه ها

    تبلیغات